Kako da savladate bol u vratu? (sve važno o cervikalnom sindromu)

bol u vratu

Bol u vratu obuhvata grupu simptoma i znakova koji nastaju usled nadražaja ili pritiska kičmenih nervnih korenova, krvnih sudova vrata i nervnih “spletova“.

Cervikalni sindrom je često stanje,naročito u srednjim godinama života. Statistika pokazuje da 40-70% ljudi ima bar jednu bolnu epizoda tipa bola u vratu tokom života.

Cervikalni bol je nešto ređi od lumbalnog bola, sa manje invalidnosti, ali je i dalje skup za društvo jer najčešće pogađa radno sposobno stanovnistvo sto kao posledicu ima izostanak sa posla.

cervical-spine-1129431_1280U preko 90% slučajeva cervikalni sindrom nastaje kao posledica razvoja opšteg degenerativnog procesa kičmenog stuba koji prati starenje i koji može zahvatiti praktično sve strukture kičmenog stuba.

Cervikalni sindrom se može javiti u vidu bola u vratu i ramenima: bola koji se od vrata širi ka lopatici i/ili duž ruke;bola u vratu sa najčešće potiljačnim glavoboljama.Moguća je pojava utrnulosti prstiju šaka naročito u toku noći i ujutro,zatim vrtoglavice, nesvestice, mučnine, zujanja u ušima, nesigurnosti pri hodu. U težim slučajevima, kada postoji pritisak na kičmenu moždinu može se razviti slabost mišića ekstremiteta, teži poremećaji senzibiliteta, otežan hod.

Lečenje cervikalnog sindroma obuhvata uzimanje propisane medikamentne terapije,hiruško lečenje je izuzetno retko,a najznačajnije mesto pripada fizikalnoj terapiji.

Za lečenje cervikalnog sindroma koriste se brojni fizikalni agensi,peloid,hidroterapija u sumporovitoj termomineralnoj vodi, kinezi terapija, akupunktura…

kinezi1Još je važnije da pacijent “prođe” edukaciju o zaštitnim pokretima i položajima u toku obavljanja aktivnosti dnevnog života, čime se sprečava dodatno opterećenje kičmenog stuba pri obavljanju određenih aktivnosti.

Bol u vratu i ramenima kod mlađih, radno aktivnih osoba često može nastati usled dugotrajnog nepovoljnog položaja tela ili stresa. U tim slučajevima lekari preporučuju redovno vežbanje, šetnju, plivanje, pravilno držanje tela u svim situacijama i programe relaksacije u wellness centrima naročito tokom vikenda posle naporne radne sedmice, a u cilju smanjenja stresa i medicinske prevencije oboljevanja kičmenog stuba i lokomotornog aparata u celini.

Cilj balneo-fizikalnog lečenja cervikalnog sindroma je sprečavanje pojave novih bolnih epizoda koje utiču na radnu sposobnost i invalidnost, a pre svega poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here