Dr Vladislava Bulat
Dr Vladislava Bulat
Šta je dispepsija? Šta je uzrokuje i zbog čega je važno utvrditi uzroke njenog nastanka? Za Moj svet zdravlja piše dr Vladislava Bulat, gastroenterohepatolog.
Bol ili nelagodnosti u predelu želuca, osećaj da im ne vari stomak, gorušica, podrigivanje, nadimanje trbuha, ponekad i “pretakanje” u crevima, neuredno pražnjenje creva… Zbog ovih simptoma pacijenti se najčešće obraćaju gastroenterologu za pomoć i možemo ih svesti pod pojam dispepsija.
Mnogo je faktora koji mogu uticati na ove tegobe, ali nije samo želudac uzrok to jest mesto dešavanja koje daju ovakve tegobe.
Potrebno je detaljno ispitivanje kako bi se isključila bolest žučne kese najčešće kamen u žučnoj kesi ali i nepravilno pražnjenje žučne kese. Ponekada i polipi u žučnoj kesi mogu da daju sličnu kliničku sliku.
Potrebno je da se isključe i drugi uzroci oboljenja pankreasa.  Pre svega nepravilno lučenje enzima pankreasa.
I oboljenja tankog creva najčešće takozvane malabsorpcije odnosno nemogućnost tankog creva da apsorbuje hranljive materije iz crevnog sadržaja odnosno unete hrane, a tu pre svega mislimo na enteropatije i to prvenstveno celijakiju ili glutensku enteropatiju kao bolest. Ne smeju se zaboraviti i intolerancija i to na  gluten i laktoze pre svega koje imaju ulogu u nastanku ovih simptoma koji pacijenta dovode na pregled gastroenterologu. Detaljnijim ispitivanjima može se doći i do intolerancije na druge vrste hrane koje izazivaju tegobe, a sasvim se jednostavno leče izbacivanjem iz ishrane određenih namirnica.
Želudačna kila je poseban element koji se mora adekvatno ispitati i lečiti ponekad čak i hirurškim metodama.
Dakle, mnogo je različitih bolesti povezanih sa gornjim partijama digestivne cevi jednjaka želuca i duodenuma kao početnog dela tankog creva ali i oboljenja žučne kese i pankreasa, koje se mogu dovesti u vezu sa u pčetku naizgled beznačajnim simptomima koje pacijenti ne tako retko pokušavaju da reše sami uzimanjem bikarbone sode ili H2 blokatora koje mogu samostalno kupiti u apotekama i bez recepta i saveta lekara.
Poremećaj lučenja kiseline u želucu jeste najčešće polazna osnova za nastanak ovih tegoba ali ne mora uvek da se radi o lučenju kiseline  u suvišku odnosno hiperaciditetu naprotiv i potpuno obrnuta situacija manjak kiseline u želucu tačnije hipoaciditet/ahlorhidrija/ ili mala kiselost želudačnog sadržaja može dati ovakve tegobe.
I druge vrste poremećaja takozvani funkcionalni poremećaji mogu izazvati slične tegobe recimo neadekvatan tonus mišića koji se nalaze na spoju jednjaka i želuca (na ulazu u želudac), ali i na spoju želuca i duodenuma (na izlasku iz želuca).
Dijagnoza i lečenje
Čitav taj skup simptoma koji najblaže rečeno izaziva osećaj nelagodnosti u predelu stomaka ispod grudne kosti prema umbilikusu-pupku, ali i pod oba rebarna luka može ukazivati na zaista veliki broj različitih oboljenja i poremećaja u radu organa za varenje.
Najčešće se ipak tegobe povezuju sa vremenom nastanka posle obroka  tačnije tegobe progresivno jačaju tokom dana i kako dan odmiče postaju sve izraženije,ali ima i onih tegoba koje su primarno izražene ujutro ili ćak tokom noći. Zato je savetovanje sa gastroenterologom i tačan opis tegoba od strane pacijenta dat lekaru od ključnog značaja za pravbovremeno i adekvatno lečenje.
U zavisnosti od vremena nastanka koliko minuta ili sati posle obroka, noću ili ujutro ili kasnije posle podne mogu se proceniti prvi ciljevi u gastroenterološkom ispitivanju i pravac daljeg toga ispitivanja i lečenja.
Stop za sodu bikarbonu!
Nikako ne bi trebalo sprovoditi samoinicijativno lečenje mada se mogu uzeti desetak dana H2 blokatori ali nikako ne i bikarbona soda pogotovu ne industrijska koja se prodaje u prodavnicama i sadrži aluminijum, ali ako se tegobe ponovo u istom obimu, a najčešće je to u jačem obimu s obzirom da soda bikarbona inicijalno pomogne ima kasnije razoran efekat na lučenje želudačnih sokova kao  kiseline  tako i drugih enzima koji se iz ćelija sluznice želuca luče a veoma su važni u procesu varenja.
Kada se radi endoskopija
Ukratko ne bi trebalo da se sami lečite jer će vam možda biti bolje inicijalno ali posledice mogu biti kasnije dalekosežne po zdravlje neadekvatno lečenih pacijenata.
Pored laboratorijskih analiza  ultrazvuka abdomena koje će vam svakako lekar preporučiti u početku ispitivanja tegoba danas u modernoj medicine endoksopija je suverena metoda za postavljanje dijsgnoze gastroenteroloških oboljenja.
Endoskop otkriva gotovo sve promene od jednjaka do dvanaestopalačnog creva
Endoskop otkriva gotovo sve promene od jednjaka do dvanaestopalačnog creva
Nije uvek neophodna gastroskopija koja je inače metoda kojom se najbolje sagledavaju sve promene u jednjaku, želucu i dvanaestopalačnom crevu (duodenumu) kako funkcionalne tako  morfološke površine na epitelu, ali  zbog mogućnosi bioptiranja sluznice dobijaju se veoma bitni podaci  pre svega o infekciji Helicobascter pylori agensom koji je u našoj populaciji veoma rasprostranjen.
Neće svaki unos Helicobactera dovesti do infekcije gastritisa čira ili karcinoma želuca jer u želucu postoji tanak sloj mukusa koji oblaže želudac  i štiti ga od različitih agenasa ne samo Helicobactera već  svega što putem ishrane na usta možemo uneti, a štetno je po naš organizam.
Helicobacter Pyilori
Helicobacter Pyilori

Mi svi još u detinjstvu unesemo Helicobacter, a da li će on samo proći kroz naš sistem organa za varenje i izbaciti se stolicom pritom dajući antitela i neku vrstu imuniteta-imunog odgovora koji se  tom prilikom stvara, ili će se nekako ubaciti u ćelije sluznice želuca, zavisi od opšteg stanja u želucu i pre svega navedenoj zaštitnog sloja koji nas štiti a proizvode ga ćelije želuca same.

Gastroskopiju će vam preporučiti lekar onda kada je to vama potrebno i ako se dobro obavestite o metodi koja je kratkotrajna u proseku 2-3 minuta traje i ako uskladite disanje i slušate savete iskusnog lekasra endoskopiste,newprijatnost pregleda će biti minimalna a imaćete maksimalni efekat postavljanja dijagnoze i pravovremnog I adekvatnog lečenja.
Nemojte lečiti sami Helicobacter infekciju  antibioticima a da se prethodno niste adekvatno ispitali, jer dobijamo tako rezistentne sojeve  otporne na antibiotike koje je naknadno veoma teško izlečiti.
Lečenja obično traje od 3 do 6 nedelja i uz nastavak pravilne ishrane i režima fizičkih aktivnosti i korekcije loših navika kao što su pušenje i unos alkohola ali i masnih jakih zaćinjenih obroka u velikim količinama dalji život bez ovih tegoba vam je na dohvat ruke.
Osobe koje su gojazne fizički neaktivne  pušači i konzumeni alkoholnih ali i gaziranih pica su najugroženija grupa rizika za ovakve digestivne tegobe.