Balkan sve rizičniji zbog manjeg broja vakcinisanih!

Povodom Nedelje imunizacije u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ održana je prva regionalna telekonferencija na  temu izazova imunizacije u zemljama regiona. Pored stručnjaka iz Srbije na konferenciji su u direktnim uključenjima govorili i epidemiolozi iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore.
Cilj  obeležavanja Jedanaeste nedelje imunizacije u Evropskom regionu SZO je povećanje broja vakcinisane dece, odnosno jačanje kolektivnog imuniteta populacije.
Učesnici su analizirali faktore koji u regionu najviše utiču na obuhvat imunizacijom i složili se da glavne izazove poslednjih nekoliko godina čine povremene nestašice vakcina,  uticaj grupa koje se protive vakcinaciji i dinamika uvođenja novih vakcina u kalendare imunizacije.
Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati 95 odsto i viši obuhvat programom obavezne vakcinacije radi sprečavanja obolevanja od pojedinih zaraznih bolesti, mogućih komplikacija pa čak i smrtnih ishoda.
Od velike je važnosti, složili su se učesnici, ne samo dostići ciljni i  unaprediti postojeći obuhvat već i  započeti imunizaciju od onih bolesti za koje se vakcine već nalaze u kalendarima većine evropskih zemalja, kao što je, na primer, vakcina protiv pneumokokne bolesti, vodećeg uzroka smrti u svetu, u grupi vakcinama preventabilnih bolesti, kod dece do pet godina života.
Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije doc.dr sc.med Dragan Ilić rekao je da možemo biti relativno zadovoljni obuhvatom vakcinacije u Srbiji, koji nije u onom obimu koji je predviđen programom i planom i nije dovoljan da bi se postigao kolektivni imunitet.
Dr Ilić je dodao da je obuhvat za određeni broj vakcina ispod 95 odsto, a razlog tome je jak antivakcinalni lobi, problemi sa nabavkom vakcina u prethodnim godinama.
Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije je naveo da je dobra vest za ovu godinu  da svih vakcina ima u dovoljnom broju, da nemamo zastoja i da je na stručnjacima da podignu svest o značaju vakcinacije
Epidemiolog dr Goranka Lončarević je rekla da roditelji najčešće odbijaju da vakcinišu decu MMR-om i da u negativnom trendu obuhvata  prednjači jug Srbije – Nišavski okrug.
Dr Lončarević je navela da je poslednja epidemija morbila bila prošle godine sa 400 obolelih lica, pri čemu 95 odsto njih bilo bez adekvatnog vakcinalnog statusa ili nevakcinisano.
Polovina obolelih je imala komplikacije, a u dva slučaja registrovano je zapaljenje mozga, što je neuobičajeno imajući u vidu da se jedan slučaj zapaljenja mozga javlja se na oko 1.000 obolelih. To više govori o invazivnosti samog virusa i stepenu kolektivnog imuniteta.
Dr Lončarević je  dodala da su vakcine koje su dostupne u Srbiji bezbedne i efikasne, kontrolisane od strane Agencije za lekove. Ona je apelovala na roditelje da vakcinišu svoju decu u skladu sa nacionalnim kalendarom vakcinacije i tako ga zaštite od od potencijalno opasnih bolesti.

Pogledajte snimak prve regionalne konferencije o imunizaciji:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here