Giht – bolest kraljeva

Giht

Bolest najčešće počinje jakim bolovima, crvenilom i oticanjem palca na nozi. Crvenilo i bol se može proširiti i na skočni zglob i potkolenicu i praktično vas vezati za krevet.

Giht je jedna od najstarijih bolesti. U staro doba je bila raširena među ljudima koji su preterivali u hrani i piću pa se zato zove i bolest kraljeva.Giht je upala zglobova (artritis) koji nastaje kao kao posledica taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Reč je o metaboličkom poremećaju. Bolest najčešće počinje jakim bolovima, crvenilom i oticanjem palca na nozi. Crvenilo i bol se može proširiti i na skočni zglob i potkolenicu i praktično vas vezati za krevet.

Giht se češće javlja kod muškaraca nego kod žena jer su one zaštićene delovanjem estrogena koji podstiče izbacivanje mokraćne kiseline iz bubrega. Kod muškaraca se javlja u srednjoj životnoj dobi od 35-50 godina, a kod žena se najčešće javlja nakon menopauze. Kod osoba koje su obolele od gihta pre tridesete, prognoza bolesti je teža.

Dijagnostika podrazumeva: fizikalni pregled i uzimanje anamneze, laboratorijski pregled krvi i urina, kao i rentgenski snimak zahvaćenog zgloba.

Postoje određeni faktori koji ubrzavaju ili podstiču ponovno pojavu gihta. To su pre svih masna hrana i konzumacija alkohola. U nekim slučajevima provocirajući faktor može biti i hirurška intervencija, uzimanje nekih lekova, naglo mršavljenje, i povrede. Ako se giht pravilno terapijski ne tretira, vremenom prelazi u hronični oblik.

Lečenje

Lečenje je medikamentno uz obavezni program dijetalne ishrane. To je jako važan deo terapije, koje ukoliko se pacijent ne pridržava,lečenje će biti sporo i giht će se ponovo vraćati. Pacijenti koji boluju od gihta moraju pre svega izbegavati belančevine koje su najviše zastupljene u mesu i siru. Takodje je poželjno ukljuičiti i fitoterapiju u lečenje.
Čaj od koprive, maslačka, kamilice, kore vrbe ubrzavaju rad bubrega pa samim tim i bolje izlučivanje urina, a s njim će se iz krvi odstraniti i višak urata tj. mokraćne kiseline. Kamilica, vrba će ujedno delovati protivupalno i umanjiće bolove. Uz čaj se piju i biljne kapi na bazi vrbe, kamilice, maslačka ili čička. Od 50 do 100 kapi dnevno je dovoljna doza za većinu pacijenata.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here