Operacija jedino rešenje za kilu

Statistika kaže da kilu u Srbiji dobije svaka 6. osoba koja doživi 70-i rođendan. Hernija, u narodu poznatija kao bruh ili kila, predstavlja prodor trbušne maramice kroz oslabljeno mesto na stomačnom zidu, i to najčešće kroz pupak i preponu.

Preponska kila uglavnom nastaje prilikom neke fizičke aktivnosti kada dolazi do povećanja pritiska u trbušnoj duplji. To se obično dešava prilikom naglog podizanja tereta, napinjanja, kašlja ili kijanja. Kod starijih osoba značajan faktor za nastanak hernije predstavlja slabljenje i degeneracija mišića trbušnog zida.

Preponska kila kod muškaraca je veoma česta i znatno je učestalija nego kod žena. Bruh kod muškaraca ne mora uvek biti opasan, ali može poprilično narušiti kvalitet života ako se ne leči i dodatno narušiti opšte stanje. Upravo iz tih razloga se najčešće preporučuje operacija preponske kile, jer će ona u suprotnom biti sve veća i bolnija. Pupčane kile se u populaciji javljaju između 10 i 30 odsto. Često je vidljiva pri rođenju. Slično kao i preponska kila javlja se u vidu izbočenja ali u predelu neposredno oko pupka. Ukoliko je pupčana kila mala, obično se zatvara već do druge godine života. One koje se ne zatvore, ili su od početka velike, treba operisati između druge i četvrte godine života. Ovaj bruh se može razviti i kod odraslih, zbog slabosti u ovom delu prednjeg trbušnog zida, ili kod žena nakon porođaja.

Stučnjaci upozoravaju da svaka kila treba da se operiše bez obzira da li je reč o pupčanoj ili preponskoj kili. Operacija se radi po “lihenštajn “metodi odnosno klasično ili laporaskopski. I pored toga što se sve više govori o prednostima laparaskopskih zahvata, hirurzi se radije opredeljuju za otvorene operacije hernije kada je u pitanju preponska kila. Nakon Lihtenštajn operacije oporavak je znatno brži nego kod laparoskopije. Pacijent ide kući istog dana ili eventualno provede jednu noć u bolnici pod nadzorom lekara i stručnog osoblja. Bolovi su srednjeg intenziteta, traju dva do tri dana, a potom isčezavaju i nestaju. Konci se skidaju sedmog dana od operacije.
Prevencija za nastanak hernija je: fizička aktivnost, normalna telesna težina, prestanak pušenja, zdrav način ishrane i redovne kontrole prostate za muškarce starije od 45. godina.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here