Kako prepoznati šarlah: osip, temperatura, glavobolja…

Da li se sećate šarlaha? Bolesti koja je obeležila detinjstvo mnogih od nas. Ležali smo obliveni znojem bunovni od visoke temperature dok su roditelji pokušavali da nam oblogama olakšaju muke. Zahvaljujući lekovima, lečenje i oporavak nisu nimalo tako dramatični, ali i dalje je u pitanju bolest koja ne sme biti zapostavljena. Šarlah izaziva bakterija streptokoka A.

Pored prepoznatljivog osipa javljaju se glavobolje, groznice i povraćanje. Period inkubacije je najčešće jedan do tri dana. Osip se obično pojavljuje unutar dva dana trajanja bolesti i može trajati do 7-8 dana. Osip se obično pojavljuje oko vrata, ispod ruku ili na preponama i zatim se širi po čitavom telu.  Na kraju spoljni sloj kože počinje da se ljušti – slično onome posle dužeg izlaganja suncu tokom letovanja. Šarlah  najčešće pogađa mališane uzrasta između 4 i 8 godina. Bakterija se širi direktnim kontaktom sa inficiranim osobama ili kapljično kašljanjem.

Kako se otkriva?
– Bris iz grla je i dalje najpouzdaniji način za otkrivanje streptokoka u grlu
– Brzi antigenski test (BAT) služi za brzu dijagnozu i brzo uvođenje antibiotika u terapiju.
– Testovi na streptokokna antitela se koriste da se potvrdi prethodna infekcija streptokokom grupe A.
Čest je i osip po jeziku
Čest je i osip po jeziku
Kako se leči?
Šarlah se uspešno leči antibioticima, koji sprečavaju i da se bolest širi na drugu decu. Ako se otkrije i leči na vreme, bolest traje kratko i bez velikih posledica. Šarlah je lako prenosiv pa bi dete trebalo da bude izolovano, a  s obzirom da iscrpljuje organizam i da što više miruje.
(Foto: babycenter.org i wikipedia)

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here