Karcinom jetre je na šestom mestu među najučestalijim oblicima ove bolesti u celom svetu i na trećem mestu među vodećim uzrocima smrtnosti povezane sa karcinomom. Oko 90 odsto primarnih malignih tumora jetre kod odraslih osoba su hepatocelularni karcinomi (HCC) i u najvećem broju slučajeva nastaju kao rezultat povrede ili hronične upale jetre. Tokom proteklih godina zabeležena je povećana učestalost ove bolesti usled sve većeg broja infekcija virusom hepatitisa B i C širom sveta, kao i povećanog prisustva gojaznosti i dijabetesa koji se takođe dovode u vezu sa povećanim rizikom oboljevanja od HCC-a.

Globalni zdravstveni problem Hepatitis znači “upala jetre” i najčešće je uzrokovan infekcijom jednog od pet glavnih virusa koji se nazivaju po tipovima A, B, C, D i E. Hepatitis A i E su tipično izazvani unosom zagađene hrane ili vode. Hepatitis B, C i D obično nastaju kao rezultat kontakta sa zaraženim telesnim tečnostima (na primer, iz transfuzije krvi ili pri invazivnim medicinskim procedurama u kojima se koristi kontaminirana oprema). Hepatitis B se, takođe, prenosi seksualnim kontaktom. Svi ovi virusi mogu da izazovu akutno oboljenje praćeno simptomima koji traju nekoliko nedelja, među kojima su žućkasta boja kože i očiju (žutica), tamna boja urina, izuzetno velika iscrpljenost organizma, mučnina, povraćanje i bol u stomaku. Virus hepatitisa B (HBV), najteži i potencijalno po život najopasniji tip od pet glavnih virusa. Oko dve od tri hronično infi cirane osobe nisu svesne svog zdravstvenog stanja niti rizika za nastanak oboljenja jetre ili karcinoma kao komplikacija koje se javljaju u poodmakloj fazi bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) procenjuje da je skoro jedna trećina ukupne svetske populacije, što je oko 2 milijarde ljudi, zaražena virusom hepatitisa. Hronična infekcija hepatitisom B ili C predstavlja najčešći faktor rizika za rak jetre. Statistika pokazuje da bez adekvatnog lečenja jedan od četvoro ljudi koji nosi HBV umire od raka ili ciroze jetre kao posledice dugotrajne infekcije.

Hepatocelularni karcinom je tumor koji primarno nastaje u jetri, najčešće se javlja između 40. i 60. godine života, a simptomi su prisutni samo u uznapredovalom stadijumu bolesti.  Ono što posebno otežava prepoznavanje bolesti na vreme je činjenica da gotovo polovina bolesnika nema simptome u vreme postavljanja dijagnoze. Ako se otkrije veoma rano i primeni adekvatno lečenje bolesnici mogu biti izlečeni. Nažalost, kod više od 70 odsto bolesnika se dijagnostifikuje u srednjoj i uznapredovaloj fazi bolesti. HCC je najčešće komplikacija jednog drugog oboljenja – ciroze jetre. To praktično znači da mogućnost kurativnog lečenja nije određena samo karakteristikama tumora, već i stanjem i funkcijom jetre.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here