Lečenje starijih osoba od raka poseban izazov za lekare

Starije osobe imaju 11 puta veći rizik da obole od neke vrste maligne bolesti, a polovina svih obolelih od raka u opštoj populaciji stariji su od 65 godina. Rapidno starenje evropskog stanovništva najznačajniji je uzrok porasta incidence malignih oboljenja za oko 300.000 slučajeva na godišnjem nivou, izjavio je dr Darko Antić, šef intenzivne nege Limfoma centra Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije, povodom obeležavanja Dana ove klinike.

Dr Antić je istakao da lečenje bolesnika starije životne dobi sa malignitetom predstavlja poseban izazov za struku. Vrlo često ovi pacijenti osim maligne bolesti imaju i pridružene hronične bolesti koje takođe zahtevaju primenu lekova tako da je procena sveukupnog stanja bolesnika pred započinjanje lečenja neophodna za planiranje specifičnog lečenja Osim toga, ne manje značajni problemi su i smanjena pokretljivost, neadekvatan metabolizam i ishrana.

Dr Biljana Mihaljević direktor Klinike za hematologiju istakla je da je ova ustanova vodeća na polju hematologije u Srbiji će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti lečenju ove grupe bolesnika imajući u vidu da je to javnozdravstveni prioritet najvišeg ranga, budući da će po incidenci i mortalitetu za 20 godina izbiti na prvo mesto. Naime, i u našoj zemlji dolazi do epidemiološke tranzicije u smislu dominacije hroničnih, nezaraznih oboljenja među kojima maligne bolesti zauzimaju veoma značajno mesto.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here