Pregled mladeža može vam spasiti život!

U oko 30 odsto slučajeva obolelih od melanoma kože tumor se javlja u već postojećem mladežu, a kod 70 procenata pacijenata na prethodno potpuno neizmenjenoj koži.

Iako su mladeži na koži savršeno normalna stvar i svako ih ima, moguće su promene njihovog izgleda što može biti znak upozorenja na opasnost od ozbiljne bolesti kao što je rak kože. Dermatolozi preporučuje da svako pregleda celu kožu na svakih 3 meseca i identifikuje sumnjive promene, nove lezije ili one koje se menjaju. Evo nekih parametara kojima se možete rukovoditi prilikom samopregleda.

Rak kože – kako ga prepoznati?

Asimetrija: Kada podelite mladež po dužini, da li su obe strane identične? Ako nisu, radi se o asimetriji i trebalo bi da odete na lekarski pregled.

Granice: Krivudava linija ivice ili mladež u oblik pečurke ili maslačka takođe može ukazivati na promene. Ako nema okrugli ili ovalni oblik, treba ga proveriti.

Boja: Da li promene na mladezu imaju više boja? Obratite pažnju na sve nijanse roze, tamno-smedu, belu ili crnu boju na izmenjenom mladežu.

Prečnik: Ako mladež na koži ima prečnik veći od pet do šest milimetara, treba se obratiti stručnjaku. Promene mladeža u boji, veličini, obliku, simptomima (na primer, mekoća) mogu ukazivati na rak koze.

Rak kože u odnosu na ostale oblike raka mnogo je lakše uočiti i dijagnostikovati.Ukoliko se to uradi na vreme,bolest je izlečiva. Ako se melanom otkrije u ranoj fazi, hirurgija dovodi do potpunog izlečenja. Za melanom koji se proširio na ostale organe, primenjuju se i radiološka i hemioterapija.

Riziku od melanoma ili nekog drugog oblika raka kože izložen je svako kažu lekari,a neki i više od drugih: osobe koje koje imaju svetlu kožu i koje su sklone opekotinama od sunca, osobe koje su zadobile opekotine od sunca u detinjstvu, oni koje puno vremena provode na suncu (npr. zbog posla ili hobija), osobe koje su izložene intenzivnom sunčevom zračenju u kratkom periodu, oni koji koriste solarijume, osobe koje imaju više od 50 mladeža, koji u porodici imaju nekog ko je imao rak kože, i stariji je od 50 godina.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here