Miomi – razlog za brigu?

Svaka peta žena starija od 35 godina ima jedan ili više mioma.

Većina mioma ne daje nikakve simptome već se otkriva slučajno, tokom rutinskog ginekološkog pregleda. Jednostavno i lako se dijagnostikuju. Od broja, veličine i lokalizacije mioma zavisi i način lečenja.
Krvarenje, anemija, produžena menstruacija, sterilitet, bolovi u krstima, napetost u donjem stomaku, učestalo mokrenje najčešći su simptomi koji ukazuju na prisustvo mioma u materici. Procenjuje se da ovaj problem ima oko 25 odsto žena. Iako je učestalost velika, u najvećem broju slučajeva miomi ne daju nikakve simptome i otkrivaju se uglavnom slučajno, tokom ultrazvučnog pregleda. Kod žena koje nisu rađale ove dobroćudne izrasline treba shvatiti ozbiljno jer kod određenog procenta miomi mogu biti uzrok steriliteta.

U 50 odsto slučajeva bolest prolazi asimptomatski, bez ikakve terapije. Međutim, ukoliko je lečenje neophodno ono je medikamentno ili hiruško. Mali miom, bez komplikacija i simptoma, može da se leči hormonski. Hormonskom terapijom miomi se smanjuju ili čak potpuno nestaju kod oko polovine pacijentkinja. Veliki miom, koji uzrokuje simptome i razvija komplikacije, preporučljivo je operisati. Može da se odstrani samo miom (miomektomija) ili cela materica (histerektomija), što zavisi takođe od navedenih faktora i želji za proširenjem porodice.
Miom u trudnoći je poseban problem i potrebna je dobra procena mogućih posledica hirurškog zahvata kao što su pobačaj ili prevremeni porođaj.
Miome kod žena u postmenopauzi ili neposredno pre nje, ukoliko ne izazivaju simptome ni komplikacije, ne treba operisati. U postmenopauzi se, naime, gubi estrogensko dejstvo, pa je rast mioma usporen I delimično zaustavljen.

Miomi ne treba da plaše žene,ali jedino redovni ginekološki pregledi omogućavaju njihovo praćenje i moguće lečenje. Miomi mogu biti uzrok teških anemija zbog obilnog krvarenja a tako nastao manjak gvoždja teško se leči.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here