Muke sa pelenskim osipom

dr djordje pavlovic
dr Đorđe Pavlović
Malo je roditelja koji se nikada nisu susreli sa problemom pelenskog osipa kod mališana u periodu života dok koriste pelene. Zašto nastaje i kako se izboriti s njim, objašnjava dr Đorđe Pavlović

Uzroci nastanka pelenskog osipa mogu biti mnogobrojni. Urin može reagovati sa stolicom u pelenama što rezultuje stvaranjem hemikalija koje dovode do upale. U težim slučajevima to može dovesti do nastanka plikčića i pucanja kože, a tada je moguće da dođe i do infekcije kože. Ostali uzroci nastanka pelenskog osipa uključuju trenje rubova pelena o osetljivu bebinu  kožu,promena mlečne formule,proliv,odvikavanje od sisanja,past zubića,upotreba antibiotika,bolest. Bebe sa ozbiljnim pelenskim osipom trebalo bi obavezno odvesti kod pedijatra.

Koja sredstva sve postoje za negu dece na tržištu?

Na našem tržištu postoji more preparata za negu dece.  Ako pričamo o pelenskom osipu i nezi pelenske regije, treba da razgovaramo o prevenciji.  Pelene se moraju menjati što češće, odnosno čim postanu vlažne ili zaprljane. Novorođenim bebama pelene je potrebno menjati  do desetak puta dnevno, a starijoj deci barem šest do osam puta na dan. Idealno bi bilo pelensku regiju oprati  toplom vodom i posušiti nežnim tapkanjem pamučnom vatom ili maramicama za osetljivu kožu. Kada god je to moguće skinite pelenu i ostavite bebinu guzu izloženu vazduhu.  Preporučuje se korišćenje krema  sa vodootpornom bazom pri svakom menjanju pelena. Ovakve kreme sprečavaju  kontakt nežne bebine kože sa urinom i stolicom i tako štite kožu od iritacije.

Kako prepoznati koji je proizvod stvarno dobar…?

sudocremNajbolji proizvod je onaj koji prija osetljivoj bebinoj koži. Lekari će se najčešće odlučiti za proizvode sa kojima imaju dugogodišnje pozitivno iskustvo. Proizvode sa vodootpornim svojstvima koja  štite kožu formirajući barijeru koja onemogućava dodir kože i iritanasa (mokraća i stolica) kao i emolijentne osobine (pomaže umirivanju zapaljenske reakcije kože i održavaju kožu mekom) i  lokalnim rashlađujućim dejstvom kojima se ublažuje bol i iritacija. Dobar primer ovakve kreme je Sudocrem.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here