Narandžasti dan

Narandžasti dan je volonterski projekat kompanije GSK, koji se u Srbiji sprovodi već sedmu godinu za redom. Jedinstvenost “Narandžastog dana” je u tome što zaposleni sami predlažu i biraju kome će pomoć biti upućena, u zavisnosti od toga koji problem vide kao prioritetan u njihovom okruženju. Ove godine zaposleni su odlučili da svojim radom pomognu specijalnu školu “Novi Beograd” i Centar za izbeglice “Miksalište”.
U Specijalnoj osnovnoj školi  “Novi Beograd” organizovana je volonterska  akcija usmerena na obezbeđivanje adekvatnog i prijatnog okruženja za decu sa smetnjama u razvoju koja u njoj pohađaju nastavu.
biraccom_20160613_10_49_34_Pro
Zaposleni GSK posvetili su jedan radni dan uređenju prostora u kome učenici provode najveći deo svojih nastavnih aktivnosti, krečenju zidova i oplemenjivanju dvorišta, ali i kreativnim radionicama, na kojima su deca, u okviru “art terapije”, zajedno sa  volonterima bojila i izrađivala umetničke predmete. Za kraj druženja, za decu je priređena interaktivna predstava u kojoj su imala priliku da se druže sa klovnom i mađioničarem
Osnovna škola “Novi Beograd” ima dugu tradiciju obrazovanja dece sa specijalnim potrebama svih uzrasta i jedina je škola te vrste na teritoriji Novog Beograda. Školu pohadja oko 130 učenika, o kojima brine preko 50 zaposlenih (defektolozi, logopedi, psihomotorni reedukatori, medicinske sestre i  nastavnici veština). biraccom_20160613_10_51_04_ProPored dece iz porodica, nastavu pohadjaju i deca bez roditeljskog staranja iz “Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine” iz Zvečanske ulice. Zaposleni u školi godinama podstiču proces uključivanja učenika u širu socijalnu sredinu, kroz nastavno obrazovne programe prilagođene učenicima, želeći da od njih formiraju samostalne pojedince, zadovoljne i korisne članove društvene zajednice.
– “Narandžasti dan” nam omogućava da izađemo iz svog svakodnevnog poslovnog okruženja i damo lični doprinos rešavanju problema u zajednici u kojoj živimo i radimo. Osim materijalne pomoći, posebno se radujemo vremenu koje provodimo u interakciji sa decom koja je na sve zaposlene ostavila najveći utisak – rekla je Ivana Milenović iz GSK-a, koordinator akcije Narandžasti dan.

Pomoć izbeglicama u Miksalištu

A u blizini beogradske Glavne železničke stanice u partnerstvu sa organizacijom Save the Children,  GSK  je sprovela je volontersku akciju usmerenu na pružanje pomoći izbeglicama i migranatima  u “Refugee Aid Miksalištu” u Beogradu. Volontiranju zaposlenih prethodila je finansijska podrška GSK-a organizaciji Save the Children za osposobljavanje Kutka za majke i bebe u Info centru za azil i Kutka za decu u Miksalištu, u iznosu od 150.000 funti.
U saradnji sa stručnim osobljem Refugee Aid Miksališta i Save the Children, zaposleni iz GSK-a posvetili su radni dan krečenju novog prihvatnog centra kako bi oplemenili prostor u kome borave migranti, učestvovali su u podeli odeće, ali i u interakciji sa decom kroz kreativne i rekreativne radionice u Kutku za decu u Miksalištu. GSK zaposleni distribucija odece Miksaliste 1 Ovaj centar posetili su i predstavnici Grada Beograda i Sekretarijata za zdravstvo Beograda,  koji su podržali ovu akciju.
– Pažnju smo najviše usmerili na posebno ranjivu grupu, a to su deca. Stoga je naša kompanija, u okviru globalnog partnerstva sa Save the Children, osim volontiranja zaposlenih, pružila i finansijsku podršku za osposobljavanje Kutka za majke i bebe i Kutka za decu u Beogradu. Za majke Kutak pruža mirno i bezbedno mesto, gde mogu da podoje bebe, a obezbeđene su i pelene za presvlačenje i hrana za bebe starije od 6 meseci. GSK zaposleni volonterska akcija krecenje Miksalista 4Kutak za decu je sigurno mesto gde deca mogu da učestvuju u raznim kreativnim, edukativnim i rekreativnim aktivnostima – rekla je Sanja Panjesković, koordinator za korporativne komunikacije u kompaniji GSK.
Stotine izbeglica i migranata stižu svaki dan u Srbiji i u Beograd iako su granice zvanično zatvorene, rekla je Dubravka Vranjanac, koordinatorka operacija u organizaciji Save the Children. Veoma su iscrpljeni nakon što danima hodaju kroz Bugarsku i Makedoniju kako bi stigli do Srbije. Potrebna im je osnovna pomoć u hrani, odeći i higijeni, ali i pomoć u vidu bezbednog mesta na kome mogu da se opuste, odmore i osećaju poštovano i zaštićeno. U Kutku za decu i Kutku za majke i bebe pružamo pomoć najranjivijim grupama, stvarajući okruženje u kojem deca ponovo mogu da budu deca a majke mogu da, u miru i intimi, pronađu vreme i pobrinu se za sebe i svoje bebe, i odmore se makar malo na ovom opasnom putovanju.GSK zaposleni u Save the Children Kutku za decu 2
Volonterska akcija i podrška Kutku za majke i bebe i Kutku za decu deo je globalnog petogodišnjeg partnerstva između kompanije GSK i organizacije Save the Children, koje su udružile svoju stručnost, sredstva i uticaj kako bi pomogle spasavanju života milion dece u svetu.
Više informacija pronađite na internet stranici: Save the Children
Pogledajte kako su izgledale akcije u školi “Novi Beograd” i “Miksalištu”:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here