Novi trendovi u ishrani – Raw foodism

Sokovi od svezeg voća i povrća, sa orasastim plodovima ili semenkama jesu proizvodi koji su od pre nekoliko godina počeli da nam se nude na svakom koraku. Novi trend u ishrani jeste sirova hrana.

Raw food (eng. raw foodism, rawism) podrazumeva sirovu (presnu) hranu koja je ili potpuno neobrađena u svom prirodnom obliku, ili minimalno obrađena seckanjem, blendovanjem, ceđenjem i zagrevanjem do 40 stepeni celzijusa. Dozvoljene namirnice su: sirovo voće, povrće, orašasto voće, semenke, jaja, riba (suši), meso (karpaćo), nepasterizovano i nehomogenizovano mleko, jogurt i sir.

Zagovornici presne hrane isticu da se termickom obradom namirnica menja njihova molekularna struktura koju nas sistem za varenje ne prepoznaje. Tada nastaje digestivna leukocitoza, odnosno u našem organizmu se povecava broj belih zrnaca što ukazuje na to da telo pokušava da se izbori sa nečim što mu je strano i sto smo uneli u sebe. Bela krvna zrnca tako učestvuju u digestiji hrane isto kao što bi i bila angažovana u napadu stranog tela. Postojanje digestivne leukocitoze svojim istrazivanjem potvdio je svajcarski naucnik dr. Pol Kauckof (Paul Kouchakoff) tridesetih godina proslog veka. On je primetio i da postoji promena u ponasanju kada jedemo kuvanu a kada presnu hranu. “Mrtva”-kuvana hrana čini nas pospanim i umornim, dok “živa” sirova hrana čini da se osecamo jakim i punim energije.

Velika dragocenost od unošenja sirovih namirnica jeste očuvanje enzima koji nam pomažu u varenju hrane. Visoka temperatura kuvanja uništava enzime i tada organizam, da bi pomogao zahtevnom procesu varenja hrane, oduzima enzime iz žlezda, mišića, nerava, krvi. Kako smo rođeni sa ograničenom količinom enzima i kako je telu potrebno puno energije za proizvodnju istih, enzimi koje unosimo sa presnom hranom su veoma važni. Ukoliko jedemo presnu hranu unosimo i enzime koji tu hranu vare i ne remetimo ravnotežu svog organizma.

Postoje i oni koji smatraju da sa unosom sirove hrane treba postupati oprezno. Naime, neke namirnice sadrže termolabilne toksine (krompir, patlidžan, sojino zrno, pasulj, grašak..) koje ne treba jesti sveže i čiji se toksini mogu elimisnisati termickom obradom.

U svakom slučaju, preporučujem sveze ceđen sok od šargarepe, jabuke i cvekle.

Veoma je ukusan!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here