Plastični gips potiskuje stari: udobniji, lakši i više fensi!

Prelomi kostiju, uganuća zglobova kao i niz drugih ozleda mišića i kostiju uglavnom se leče konzervativnim načinom – imobilizacijom. To je postupak kojim se ozleđeni deo tela stavlja u stanje mirovanja. Kada je u pitanju prelom kostiju, u pravilu se imobiliziraju 2 susedna zgloba od mesta preloma.

Za imobilizaciju se do skoro najčešće koristio gips od kalcijum-sulfata koji je u tankom sloju nanesen na tkani zavoj. Nakon namakanja u vodi relativno lako se modelira, ali mu treba dosta vremena da se u potpunosti osuši. Tvrd je, ali ne i čvrst. Kod skidanja takvog gipsa u večini slučajeva se koristi električna oscilirajuća testera. Pacijenti koji su nosili klasični gips imaju mnogo prigovora: težak je, problematičan je kod tuširanja, glomazan je, pa je teško preko njega oblačiti odjeću, neugodnog je mirisa i često puca. Moderni naslednik generacijama poznatog klasičnog gipsa je plastični gips napravljen od staklenih vlakana koja su pletena isto kao i zavoj, a impregnirana su s poliuretanskom smolom. Zbog takvog sastava materijal je otporan na vodu. U kontaktu sa vodom i vazduhom dolazi do hemijske reakcije, te procesa stvrdnjavanja i polimerizacije koja traje 20-ak minuta.Glavne karakteristike imobilizacije plastičnim gipsom:

  • četiri puta je lakši od običnog gipsa
  • 10 puta je čvršći
  • Udoban je
  • Dobro prijanja uz kožu
  • Vodootporan je
  • pravi se u različitim bojama.

Skidanje plastičnog gipsa je lakše zbog smole od koje je napravljen, pa ga je moguće odmotati kao zavoj. Ukoliko je pravilno postavljen može se bez problema skinuti običnim šk, dok je kod klasičnog gipsa potrebno koristiti testeru koja izgleda zastrašujuće. Ovo često zna biti problem kod dece jer im skidanje gipsa ostane traumatično iskustvo za celi život.

Ono što je značajno za svakog pacijenta je i udobnost kao i što lakše funkcioniranje u svakodnevnim životnim aktivnostima tiokom nošenja imobilizacije. Ukoliko je imobilizacija napravljena od plastičnog gipsa pacijenti nemaju probleme prilikom obavljanja osobne higijene, jer je gips otporan na vodu i mogu se slobodno kupati i tuširati, a i podnošenje vrućina kao i znojenja je puno lakše. Sve navedeno je od posebnog značaja za decu.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here