Sa mijelomom moguće dugo i kvalitetno živeti!

Skup posvećen položaju pacijenata koji boluju od multiplog mijeloma održan je u Beogradu. Skup je organizovalo Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i uz podršku Srpske mijelomske grupe.
Na jednom mestu okupili su se pacijenti iz Srbije i regiona, članovi njihovih porodica i lekari posvećeni lečenju multiplog mijeloma.
Multipli mijelom je maligno oboljenje koštane srži gde je maligni poremećaj zahvatio krvnu lozu odgovornu za imunitet. Zbog toga, umesto da brane bolesnika od virusnih infekcija i drugih maligniteta, maligne ćelije potiskuju zdravu koštanu srž, stvaraju velike količine belančevine koja opterećuje bubrege i može dovesti do teških oštećenja bubrežne funkcije, ili dovode do razlaganja koštane mase što može dovesti do spontanih preloma kostiju i nepokretnosti bolesnika. Za multipli mijelom ne mogu se izdvojiti posebne rizične grupe ili posebna rizična ponašanja.
Prema epidemiološkim podacima, u svetu se godišnje dijagnostikuje 80.000 novih bolesnika sa multiplim mijelomom, u Srbiji 200. To bi značilo da se godišnje u Srbiji od mijeloma leči populacija od 600 bolesnika u svim fazama bolesti.
Uprkos tome što je reč o izuzetno teškoj bolesti nanovije terapijske opcije koje su delimično dostupne i u Srbiji jednom broju pacijenata omogućavaju dug i kvalitetan život. U lečenju multiplog mijeloma je u poslednjih dvadeset godina ostvaren revolucionaran napredak koji je u potpunosti izmenio tok ove bolesti. Danas je to hronična, dobro kontrolisana bolest radno sposobnih bolesnika čije lečenje se ne završava sa prvim ili drugim recidivom. Dužina preživljavanja zavisi od broja dostupnih terapijskih mogućnosti koje omogućavaju ispunjenje zaokruženog životnog veka obolelih. Nove terapije nisu budućnost već postojeća realnost u zemljama u okruženju. Veća dostupnost ovih lekova bi predstavljala novu šansu za živote obolelih od multiplog mijeloma. U ovom trenutku u Srbiji su dostupni terapijski modaliteti za prva 2, maksimalno 3 zamaha bolesti.
Multipli mijelom jeste neizlečiva maligna bolest koja se karakteriše kaskadama zamaha i remisija bolesti. Svaka sledeća remisija je kraća u odnosu na prethodnu. U zavisnosti od bioloških karakteristika bolesti i takozvanog prognostičkih faktora, u lečenju se primenjuju trojne i dvojne hemioterapijske kombinacije.
Brojni novi terapijski modaliteti su ovu bolest, za koju su ranije vezivane slike bolesnika vezanih za postelju sa prosečnim preživljavanjem od 2-3 godine, pretvorili su tok bolesti u hronično dobro kontrolisano stanje sa decenijskim preživljavanjem. Danas, to su radno sposobni bolesnici koji vode kvalitetan život i kojima je pružena šansa da na dostojanstven i kvalitetan način ispune svoj životni vek čija dužina zapravo zavisi od broja dostupnih terapijskih mogućnosti.
Po prvi put 2017.godine se u Evropskim preporukama za lečenje pojavljuje stopa izlečenja od 15%.
Novi lekovi su u tabletarnoj formi pa terapija podrazumeva minimalan boravak pacijenta u zdravstvenoj ustanovi. Ta činjenica dramatično popravlja kvalitet života pacijenta ali i smanjuje troškove bolničkog lečenja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here