Simptomi srčanog udara – prepoznajte ih na vreme

Prepoznavanje tegoba koje mogu upućivati na srčani udar (infarkt miokarda) vrlo je važno iz dva osnovna razloga, što bržeg početka lečenja i činjenici da se velik broj pacijenata prekasno javlja upravo zato što nisu prepoznali razvoj srčanog udara i onda su posledice mnogo veće.

Tipične tegobe koje se javljaju kod srčanog udara (infarkta miokarda) su jak bol u grudima , koji se može širiti u donju vilicu i u levu ili obe ruke, leđa, praćen znojenjem, bledilom i opštim lošim stanjem. Tegobe traju više od 10-20 minuta i mogu varirati u svojoj jačini.

Međutim, u vrlo značajnom broju slučajeva, postoje velika odstupanja od ovih tipičnih smetnji. Tako na primjer srčani udar (infarkt miokarda) može početi s puno blažim osjećajem nelagode u grudima, stezanjem, osjećajem nedostatka vazduha , što može potrajati s varijacijama i do nekoliko sati, pa čak i dana, prije nego što se osoba javi lekaru. Ove tzv. atipične slike su posebno česte kod dijabetičara, starijih osoba i žena.

Prvi znak srčanog udara , može biti i mučnina i povraćanje. Kod teškog, velikog srčanog udara (infarkta miokarda) može doći i do gušenja , pada pritiska i ubrzanog rada srca, do poremećaja srčanog ritma, koji mogu biti uzrok iznenadne srčane smrti. Prepoznavanje tegoba koje mogu upućivati na srčani udar (infarkt miokarda) vrlo je važno iz dva osnovna razloga, što bržeg početka lečenja i činjenici da se velik broj pacijenata prekasno javlja lekaru upravo zato što nisu prepoznali razvoj srčanog udara i ond su posledice mnogo veće.

Ukoliko pacijent prepozna simptome terapija se sastoji u otvaranju zatvorene koronarne arterije. Što se brže otvori arterija koja je odgovorna za srčani udar (infarkt miokarda), to će oštećenje srčanog mišića biti manje i samim time prognoze su mnogo bolje.

S druge strane, budući da jedan velik broj ljudi ne prepoznaje simptome srčanog udara i javljaju se kasno,rezultati terapije uglavnom su lošiji nego u prvih nekoliko sati od početka tegoba. Vreme je toliko važno da kardiolozi govore o “zlatnom” prvom satu, budući da je uspjeh liječenja najbolji ukoliko je moguće zatvorenu arteriju otvoriti već unutar sat vremena od pojave prvih bolova.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here