Uđite i pogledajte kako izgleda karcinom debelog creva!

Udruženje pacijenata obolelih od karcinoma debelog creva i jetre postavilo je veliku maketu debelog creva ispred Delta City-ja gde su posetioci mogli da saznaju sve detalje o otkrivanju i lečenju kolorektalnog karcinoma.

Akcijom “Napravite korak” i predstavljanjem makete Colona ispred TC Delta City, počelo je obeležavanje Meseca borbe protiv raka debelog creva.

Cilj je da se građani informišu i edukuju o ranom otkrivanju ove vrste karcinoma, skriningu, prevenciji i lečenju ove teške bolesti. Pored Beograda, svake subote u mesecu ova akcija realizovaće se u još pet gradova u Srbiji i to u: Nišu, Novom Sadu, Kikindi, Subotici i Somboru. Obeležavanje Meseca borbe protiv raka debelog creva i jetre realizovaće se se uz pomoć i saradnju Nacionalnog društva ILCO Srbija, Udruženjima iz navedenih gradova i DZ Voždovac.

Statistika pokazuje da u svetu svake godine oboli preko milion ljudi, a na žalost oko pola miliona umre od ove bolesti. U Srbiji godišnje oboli preko 4.500, a umre više od 2.500 ljudi.Stalni porast obolelih nametnuo je potrebu da se skrene pažnja sveukupnoj javnosti Srbije, a posebno stručnoj na sve izraženiji problem današnjice.

Naše Udruženje poseban značaj daje ranom i blagovremenom otkrivanju karcinoma debelog creva i skriningu , jer blagovremeno putem testa ili na drugi način otkrivena ova bolest, izlečiva je više od 90% slučajeva, istakao je Milenko Mitrović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od karcinoma debelog creva i jetre.

On je naglasio da je poslednjih godina napravljen vidan napredak po pitanju skrinnga, ali da kampanjski pristup nije dovoljan, jer ključ za rešavanje nalazi se u institucijama sistema, na nivou države Srbije. On smatra da se mora se uvesti zakonska obaveza redovnog skrininga, sa planskim testiranjem i kontrolama, a posebno za osobe starije od 50 godina života, bez obzira na pol.